TASAM çalışma alanları dış politikada Kıtasal bazda Afrika, Asya, Avrupa, Latin Amerika ve Karayipler ile Kuzey Amerika; Bölgesel bazda Balkanlar, Orta Doğu, Akdeniz ve Karadeniz - Kafkas; Kimliksel bazda Türk Dünyası ve İslam Dünyası iken Ulusal bazda ise Türkiye’dir.
“Bugün Türkiye'nin dış politika açımlıları, sosyal ve ekonomik refahı açısından önemli bir toplantıyla önemli mesajlar verdiğimizi ve vereceğimizi düşünüyorum. Çünkü özellikle 19. ve 20. yüzyılda Asya, bütün dünya için insan gücü ve hammadde olarak kaynak temin edilen bir merkezdi. Fakat 21.yüzyılda..
Özellikle son 10 yılda güç dengelerinin Batı'dan Doğu'ya doğru kaymasıyla birlikte oluşan çok kutuplu güç sistematiği içerisinde Rusya, Çin, Hindistan küresel aktör olma yolunda en büyük aday ülkelerdir. Yine İran, Türkiye, Endonezya gibi kendi alanında bölgesel güç olarak tarif edilebilecek birçok ..
“19. yüzyıl Avrupa Çağı’ydı, 20. Yüzyıl bütün olarak değerlendirildiğinde Amerika Çağı’ydı ve 21. Yüzyıl yine bir bütün olarak değerlendirildiğinde Asya Çağı olacaktır. Bu tabir, bu tarif özellikle son on yıldır yaşadıklarımızın ışığında baktığımızda bu günkü dünyanın altyapısını oluşturuyor.Batı Av..
Küreselleşme günümüzde ekonomik iş birliği başta olmak üzere uluslararası ilişkileri, siyasal ve soyokültürel etkileşimleri geleneksel çizgisinden ayırmakta ve yeni boyutlara taşımaktadır. Bu gelişmelere paralel olarak gelecek için yaşamsal öneme sahip projeler üretemeyen ülkeler, küreselleşmenin bi..
“Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa; Afganistan’a bir subay heyetinin gönderilmesine yönelik Mareşal Fevzi (Çakmak) Paşa’ya verdiği yazılı talimatta;1. Güçlü bir Afgan Ordusu oluşturmak için değerli subaylardan oluşan bir heyet seçilmesini,2. Giden subayların maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesini, Tür..
Nijniy Novgorod Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Oleg. A. Kolobov, Prof. Dr. Aleksandr A. Kornilov ve Dr. Fatih Özbay tarafından kaleme alınan bu kitap, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde 1990'lı yılların başından günümüze dek olan dönemde yaşanan gelişmelere ışık tutması açısından büyük..
There is a common sense that the Asian continent will increase its worth and be a dynamic and determinative power of the century. We share this point of view. This idea keeps us away from obtaining a passive attitude against the dynamic processes that we are a part of. Together with seeing the Asian..
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM,
Dr. Cengiz Topel MERMER’in hazırladığı “Çin-Japon Anlaşmazlığında Doğu Çin
Denizi Derinlerdeki Travmalar” isimli stratejik raporu yayımladı
TASAM’ın 80. Stratejik Rapor’u olarak yayımlanan çalışma 34
sayfad..
Son 25 yılda sergilediği ve dünyada eşi görülmemiş ekonomik büyüme seviyesiyle, küreselleşme sürecinin parlayan yıldızı olan Çin, GSYİH bakımından dünyanın altıncı ülkesi olmuştur. 1,3 milyar nüfusa sahip olan Çin'in, insan gücü bakımından dünyanın en büyük ordusuna ve nükleer silahlara sahip olması..
Dış politika çağlar boyunca insan topluluklarının ilgisini çekmiştir. Çünkü dış politika her zaman, iki toplum, iki kabile, iki site devleti, iki ülke ve iki devlet arasında, güvenlik başta olmak üzere, çeşitli ilişkileri düzenlemiştir. Merkantilizmle beraber dış politika, ticari ayrıcalık elde eder..
Türkiye-İran ilişkileri, tarihi ve stratejik arka planının da gösterdiği gibi, çoğunlukla rekabetçi bir yapıda gelişmiş ve her iki ülke genellikle birbirinin rağmına etki alanını genişletme çabası içinde olmuştur. Bununla birlikte yaşanan küreselleşme ve hızlı ekonomik gelişme olgusu; iki ülke ilişk..
Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Türkiye'nin etki ve ilgi sahalarına yönelik önemli ülke ve bölgelerde stratejik araştırmalar yapmaktadır. Rusya Stratejik Araştırmaları'nı ihtiva eden bu kitap Rusça'yı çok iyi bilen ve Rusya'da uzun süre alan çalışmaları yapan yazarlar tarafından haz..